Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Ik ga akkoord

WZC H. Hart vzw

Woonzorgcentrum Heilig Hart vzw

WZC H. Hart biedt residentiële ouderenzorg aan in Oudenaarde.

Bij woonzorgcentrum H. Hart staat professionele en persoonlijke ouderenzorg vooraan.  Dit kadert binnen de lange levensgeschiedenis van ouderen, die nood hebben aan extra ondersteuning en persoonlijke zorg.

Onze voorziening beschikt hiervoor over twee campussen in Oudenaarde: campus H. Hart en campus Kloosterhof Pamele. Beide campussen zijn gelegen langs de Schelde, op een afstand van ongeveer 300 meter.

Bij campus H. Hart vinden 116 ouderen  een nieuwe thuis in ons woonzorgcentrum.  Hier verblijven zowel bewoners met lichamelijke zorg, als bewoners met een dementieproblematiek.

Bij campus Kloosterhof Pamele verblijven 28 ouderen. Deze campus richt zich tot ouderen met matige tot zwaar fysieke zorgbehoefte.  Daarnaast beschikken wij hier ook over een centrum voor kortverblijf voor 6 personen, een dagverzorgingscentrum en 24 assistentiewoningen. 

Om onze bewoners een optimale zorg en ervaring te garanderen, beschikt onze organisatie over een deskundig team van zorgverleners.  Deze mensen staan alle dagen klaar om de bewoners te ondersteunen in hun dagdagelijkse leven.

Geschiedenis

Woonzorgcentrum H. Hart

Woonzorgcentrum H. Hart is van oorsprong een kleinschalig ziekenhuis dat kort na de Eerste Wereldoorlog gebouwd werd.  Het ziekenhuis was eigendom van Dr. De Meulemeester, die dit samen met de zusters Augustinessen uitbaatte.  De verzorging gebeurde uitsluitend door de Zusters Augustinessen, die later het eigendomsrecht en het beheer van de voorziening overnamen.

Door de goede faam van het ziekenhuis, was de kliniek steeds goed bezet.  Hierdoor besloot het ziekenhuis in 1955 om twee nieuwe vleugels bij te bouwen.  Dit leidde tot een uitbreiding van de capaciteit tot 65 bedden.

Omwille van besparingen in de ziekteverzekering in de jaren ‘80 dienden kleine ziekenhuizen hun activiteiten stop te zetten. In 1988 werd onze voorziening omgevormd tot Rust– en Verzorgingstehuis onder de naam “Verpleegtehuis H. Hart”.

Door de toenemende vraag naar opvang voor ouderen werd het verpleegtehuis tussen 1995 en 1997 opnieuw uitgebreid. De woongelegenheden in het woonzorgcentrum verdubbelden en vandaag telt het centrum 144 woongelegenheden.

Bouw campus Kloosterhof Pamele

De bouw van “campus Kloosterhof Pamele”, vroeger een 19e-eeuws klooster met kapel, kende enige vertraging.  Deze vertraging was voornamelijk te wijten aan de archeologische opgravingen waar de site voorwerp van uitmaakte. In 2005 werd de fundering van één van de torens van het voormalig middeleeuws kasteel opgegraven. Een indrukwekkende fundering, opgetrokken uit Doornikse kalksteen, kwam tevoorschijn.

Met de bouw van deze tweede campus ‘Kloosterhof Pamele”, konden we ons zorgaanbod verder uitbreiden. Naast een kleinschalig woonzorgcentrum voor 28 bewoners, richtten we een centrum voor kortverblijf (6 plaatsen), een dagverzorgingscentrum en 24 assistentiewoningen op.

In 2007 openden de eerste assistentiewoningen en eind 2010 was de volledige campus operationeel.